Nga David Ignatius/ Ndërsa administrata e Biden kërkon një rrugë më të mirë në marrëdhëniet SHBA-Arabi Saudite, një p engesë është rasti i dy sauditëve të rinj të b urgosur nga Princi i Kurorës Mohammed bin Salman për të bërë p resion ndaj babait të tyre, një ish-zyrtar i lartë i inteligjencës Saudite. Mohammed bin Salman, i njohur si MBS, është përpjekur të detyrojë ish-zyrtarin e inteligjencës, Saad Aljabri, të kthehet në Mbretëri nga Toronto, ku ai ka jetuar në mërgim. Dy nga fëmijët e tij, Omar dhe Sarah Aljabri, 22 dhe 20 vjeç, u a rrestuan dhe u b urgosën marsin e kaluar. Djali i madh i Saad Aljabri, Khalid, një kardiolog i cili jeton me babanë e tij në mërgim, tha se ata po përdoren si “p engje politike” për të siguruar kthimin e ish-zyrtarit. Me tranzicionin në një administratë të re, Khalid Aljabri argumentoi në një e-mail drejtuar mua, se sigurimi i lirisë së vëllezërve dhe motrave të tij “do të jetë testi më i saktë i SHBA për aftësinë e tyre për të ndikuar dhe ndryshuar sjelljen e MBS”.

Pavarësisht mbështetjes së fortë të Presidentit Donald Trump për MBS, Departamenti i Shtetit tha në gusht se p resioni ndaj fëmijëve Aljabri ishte “i papranueshëm” dhe n xiti lirimin e tyre të menjëhershëm, sipas një letre të siguruar nga familja Aljabri. Në letër thuhej se çdo a kuzë saudite kundër Aljabri “duhet të adresohet përmes kanaleve ligjore të vendosura me transparencë të plotë”. Rasti i ndjeshëm tani i bie administratës së Biden, e cila dëshiron të mbajë partneritetin e sigurisë së SHBA me Arabinë Saudite, por kërkon gjithashtu një “rivlerësim” të situatës që vë theks më të madh në çështjet e të drejtave të njeriut, transmeton lexo.com.al .

Një zyrtar i lartë i Departamentit të Shtetit tha të dielën se “Departamenti i Shtetit do të vazhdojë t’u bëjë të qartë autoriteteve saudite se çdo ndjekje p enale e familjes së Aljabri është e papranueshme. Gjithashtu, ne jemi të shqetësuar nga rrethanat që çuan në m ërgimin e [Saad Aljabri] në Kanada. Ne do të vazhdojmë të ngremë këto s hqetësime me zyrtarët e lartë sauditë”. Administrata e Bidenit është thellësisht e s hqetësuar nga çështja dhe dëshiron t’ua dërgojë atë mesazh sauditëve. Për shkak se n djekja p enale e fëmijëve të Aljabrit filloi shumë para zgjedhjeve, zyrtarët nuk e shohin këtë si një s fidë të drejtpërdrejtë për Biden. Por gjatë rishikimit tërësor të marrëdhënieve SHBA-Arabi Saudite, zyrtarët do të shikojnë nga afër rekordin e të drejtave të njeriut të Riadit dhe çdo hap që ndërmerr në drejtimin e duhur,.

Çështja Aljabri u r ëndua javët e fundit; Sipas Khalid Aljabri, Omar dhe Sarah u d ënuan në një gjyq të f shehtë në nëntor për gjoja p astrim p arash dhe k omplot për t’u arratisur nga Mbretëria dhe u d ënuan me nëntë dhe 6½ vjet burg,. Ai tha se a kuzat saudite ishte f alse, sepse trajtuan shtesat normale të jetesës së vëllezërve dhe motrave të tij ndërsa ishin të mitur, si diçka të papërshtatshme dhe ai vuri në dukje se plani i supozuar i a rratisjes erdhi ndërsa kufijtë e vendit ishin mbyllur për shkak të Covid-19. Khalid Aljabri tha gjithashtu se Prokurori Saudit nuk paraqiti ndonjë provë të drejtpërdrejtë që vëllezërit e motrat e tij kishin kryer këto k rime dhe se avokati i punësuar për t’i përfaqësuar ata nuk u lejua të takohej me klientët e tij në vendet e tyre të pazbuluara të parab urgimit. Javën e kaluar çështja u zhduk nga regjistri zyrtar në internet i çështjeve k riminale saudite, por familja nuk ishte e sigurt se çfarë sinjalizoi kjo, transmeton lexo.com.al.

Një arsye pse zyrtarët amerikanë, përmes dy administratave, kanë qenë kaq të s hqetësuar për çështjen është se Saad Aljabri ishte një partner kryesor për CIA në përpjekjet e saj kundër t errorizmit kundër al-Kaidës. Një letër në korrik 2020 drejtuar Trump nga një grup dypartiak prej katër senatorësh vuri në dukje se Aljabri “është kredituar nga ish-zyrtarë të CIA-s për shpëtimin e mijëra jetëve amerikane duke zbuluar dhe parandaluar komplotet t erroriste”. Senatorët theksuan: “Ne besojmë se SHBA ka një detyrim moral për të bërë atë që mundet për të ndihmuar në sigurimin e lirimit të fëmijëve të tij”.

Fëmijët Aljabri ishin ndër s hënjestrat e para të MBS kur ai mori pushtetin më 21 qershor 2017, duke rrëzuar Princin e Kurorës Mohammed bin Nayef, i cili kishte qenë mbrojtësi i Saad Aljabri. Fëmijët u ndaluan në aeroportin e Riadit atë ditë. Sara, atëherë 17 vjeç, u ndalua të largohej nga vendi; vëllai i saj Omar, atëherë 18 vjeç, refuzoi të largohej pa të. Të dy ishin rrugës për në shkollë në Shtetet e Bashkuara, ku jetonte babai i tyre. Saad Aljabri iu përgjërua MBS të hiqte ndalimin e udhëtimit. Princi i kurorës nuk u përgjigj në fillim, por sipas një përkthimi të siguruar nga familja, ai i dërgoi mesazh Aljabrit në shtator 2017: “Unë dua të zgjidh këtë p roblem të djalit dhe vajzës suaj, por kjo është një dosje shumë e ndjeshme këtu”. Aljabri e mori atë si një referencë për ish-princin e kurorës, të cilin MBS e ka a kuzuar për k omplot me Aljabrin për të hequr para nga fondet s ekrete të inteligjencës. Aljabri dhe Mohammed bin Nayef kanë mohuar a kuzat përmes avokatëve të tyre. Kur Aljabri k undërshtoi kërkesën e MBS për bashkëpunim në shkëmbimin e shtatorit 2017, sipas korrespondencës së dhënë nga familja, Princi i kurorës paralajmëroi se ai do të kërkonte a rrestimin e Aljabrit përmes një urdhri të Interpolit ose “mjeteve të tjera që do të ishin të d ëmshme për ju”, transmeton lexo.com.al.

Sipas Khalid Aljabri, ish kryeministri kanadez Brian Mulroney u ofrua të ndërmjetësojë në nëntor 2017 dhe vizitoi Shtëpinë e Bardhë për të diskutuar çështjen me Jared Kushner, dhëndrin dhe këshilltarin e lartë të Trump. Ai tha se Kushner u përgjigj, përmes Mulroney: “është një situatë t oksike, të gjithë kanë aq shumë gjëra mbi tjetrin”. Qeveria saudite vazhdoi kërkesën e saj për një urdhër të Interpol për Aljabri, duke pretenduar k orrupsion. Por një komision i Interpolit e refuzoi kërkesën në korrik 2018. Komisioni vuri në dukje në vendimin e tij se “masat k ufizuese të pajustifikuara për familjen e tij sugjerojnë se çështja është e motivuar politikisht sesa është rreptësisht juridike”.

Saad Aljabri p aditi MBS në gusht 2020 në gjykatën federale të rrethit në Uashington, duke shpresuar të detyronte një zgjidhje gjyqësore të çështjes ose një negociatë për zgjidhjen. Ditën që u ngrit padia, Departamenti i Shtetit i Trump dërgoi letrën e tij të jashtëzakonshme të mbështetjes për Aljabri, duke e quajtur atë “një partner të vlerësuar për qeverinë e SHBA, që punoi ngushtë me ne për të siguruar sigurinë e amerikanëve”. Letra argumentonte se “çdo p ërndjekje ndaj anëtarëve të familjes së Aljabri është e papranueshme”. Administrata e Biden dëshiron të mbajë një partneritet strategjik me Arabinë Saudite, ashtu si bëri administrata Trump. Por çdo rifillim duhet të adresojë s hqetësimin e gjerë dypartiak në Uashington për a buzimet saudite të të drejtave të njeriut. Çështja e r reme kundër fëmijëve të Aljabrit do të ishte një vend i mirë për të filluar./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.