Pas një h elmimi thuajse fa tal, disidenti i lartë i Rusisë kthehet përsëri në strofkën e ariut. Aleksei Navalny e dinte se do të arre stohej sapo të shkelte në tokën ruse dhe ai nuk kishte iluzione se çfarë mund të nënkuptojë kjo.

Z. Navalny qëndronte jashtë vendit që nga gushti, në fund të fundit, sepse njerëzit politikë të Presidentit Vladimir Putin e kishin he lmuar dhe nuk kishin arritur ta vr isn in vetëm sepse një pilot e kishte devijuar fluturimin e tij për në Omsk, ku mjekët e mbajtën gjallë derisa të mund të evakuohej në Gjermani. Për ironi të fatit, fluturimi i tij u devijua përsëri të dielën – këtë herë nga autoritetet ruse që kishin frikë nga turma mikpritëse që po mblidhej në aeroportin e Moskës, ku supozohej mbërrinte fluturimi.

Z. Navalny e dinte se do të arr est ohej, sepse ai është arr est uar disa herë më parë. Represioni është e vetmja mënyrë që z. Putin njeh. Por ai po mëson gjithashtu se, në epokën e mediave sociale, çdo arr estim me një akuzë të trilluar vetëm sa zgjeron mbështetjen ndaj z. Navalny dhe amplifikon argumentin e tij për ko rrupsion të sundimtarëve të Rusisë.

Z. Navalny e dinte se çfarë e priste, sepse ai e di, ashtu si disidentët e epokës sovjetike e dinin, se e vetmja gjë që një regjim i ko rruptuar dhe autoritar nuk mund të pranojë, është e vërteta. Z. Navalny u tha mbështetësve në aeroportin Sheremetyevo të Moskës përpara se ai të përshëndeste bashkëshorten ndërsa po merrej nga ofi cerët e policisë të cilët paralajmëruan se do të përdornin forcë nëse ai nuk u bindej urdhrave të tyre, se: “Unë nuk kam frikë. Unë e di që jam në të drejtë. Të gjitha çështjet pe nale kundër meje janë të trilluara”.

Ak uza e përdorur për ta ar restuar ishte shkelja e një dë nimi me kusht për një akuzë të rremë për përvetësim në 2014. Ai kishte dështuar, deklaroi shërbimi federal i b urg jeve i Rusisë, për të bërë raportin e tij të dymujshëm tek autoritetet. Fakti se ai po rikuperohej nga një ate ntat nga qeveria nuk u mbajt shënim nga shërbimi i bu rg ut, ashtu si dhe kthimi dhe ar restimi i tij nuk u vunë në dukje nga media e kontrolluar nga shteti.

Por rusët e dinë. Interneti i ka dhënë z. Navalny një platformë që z. Putin dhe policia e tij politike nuk kanë qenë në gjendje të heshtin. Videot e tij populiste, të ashpra dhe shpesh me humor që përqeshin me “ma shtruesit dhe ha jdutët” midis elitës, janë parë miliona herë, duke prekur gjithnjë e më shumë mbi një pakënaqësi në rritje midis rusëve lidhur me kor rupsionin e pashembullt dhe një ekonomi të ngecur. Megjithëse ndalohej vazhdimisht që të sfidonte z. Putin direkt në votime, z. Navalny dhe mbështetësit e tij rreth Rusisë bënin fushatë për të fituar vende në këshillat lokale dhe rajonale, me një masë të papritur suksesi.

Më në fund, në gusht, u regjistrua atentati i egër ndaj jetës së z. Navalny. I he lmuar në një udhëtim në Siberi, ai mezi mbijetoi. Vetëm presioni ndërkombëtar i detyroi autoritetet të lejonin eva kuimin e tij në Gjermani. Atje, h elmi u identifikua si Novichok, një agjent nervor i zhvilluar nga kimistë sovjetikë dhe rusë dhe i përdorur në mënyrë famë keqe në një atentat kundër një ish-agjenti rus të dyfishtë në Britani. Më pas pasuan më shumë zbulime: Në dhjetor, studiues të pavarur përdorën të dhëna telefonike të rrjedhura publikisht, për të treguar se agjentët rusë kishin ndjekur z. Navalny në udhëtimin e tij fa tal për në Siberi dhe vetë z. Navalny i bëri një telefonatë njërit prej tyre duke pretenduar se ishte zyrtari i lartë i sigurisë, duke nxjerrë atë që rezultoi të ishte një rrëfim i hollësishëm.

Z. Putin, natyrisht, hodhi poshtë provat, duke aku zuar z. Navalny se punon për agjencitë amerikane të inteligjencës dhe duke pretenduar – me një buzëqeshje vetëkënaqëse- që nëse agjentët rusë donin ta vr is nin, “ata do ta kishin mbaruar punën me siguri”.

Por ata nuk e arritën këtë dhe në vend të kësaj, e shndërruan në hero ndërkombëtar. Nëse z. Putin vendos të bu rg osë z. Navalny, ai do të ketë nëpër duar një të bu rg osur politik të mirënjohur. Nëse ai e liron z. Navalny, ai do të duket i dobët për togerët dhe ndjekësit e tij, dhe nën s ul min e vazhdueshëm nga opozita e udhëhequr nga Navalny. Opsioni që z. Putin ka më pak të ngjarë të marrë në konsideratë, do të jetë të përballet me z. Navalny hapur dhe në mënyrë të drejtë në kutitë e votimit, le të themi në zgjedhjet parlamentare që priten në shtator./NYT/Lexo.al/e.c.