Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) vlerëson se çmimi mesatar vjetor i naftës do të jetë 41,7 dollarë për fuçi në vitin 2020, me një rënie prej 32 % nga mesatarja e vitit 2019 dhe 46,7 dollarë për fuçi në vitin 2021.

Në parashikimet e saj më të fundit të Ekonomisë Botërore të publikuara të martën, FMN kujtoi se çmimet e naftës ranë me 60% në periudhën shkurt-prill 2020 si pasojë e pandemisë, e cila çoi në një kolaps të kërkesës globale të naftës. FMN nënvizoi shqetësimet mbi kapacitetin e deponimit që nxori në pah pasigurinë e ngritur në tregun e naftës, pasi COVID-19 nuk është ende nën kontroll.

“Rreziqet, megjithatë, në masë të madhe janë të ekuilibruara”, theksoi FMN duke marrë parasysh rreziqet e ngritjes dhe rënies. Përshkallëzimi i ngjarjeve gjeopolitike në Lindjen e Mesme dhe frenimi më i shpejtë i pandemisë si dhe shkurtimet e tepërta të investimeve në rrjedhën e sipërme të naftës dhe gazit si dhe falimentimet e mëtejshme në sektorin e energjisë janë midis rreziqeve kryesore.