Miliona njerëz do të vde sin para se të mbarojë pandemia e covid-19. Ky është mesazhi i fortë i Bill Gates, bashkëthemelues i Microsoft-it dhe një nga filantropët më të mëdhenj në botë përmes fondacionit “Bill & Melinda Gates”, në një intervistë “The Economist” publikuar më 18 gusht. Shumica e këtyre vde kjeve, tha ai, do të shkaktohen jo nga vetë sëmundja, por nga tendosja e mëtutjeshme në sistemet e kujdesit shëndetësor dhe ekonomitë që tashmë po luf tojnë.

Ai gjithashtu “fajësoi” politizimin e përgjigjes ndaj virusit në Amerikë dhe përhapjes së teorive të komplotit – disa që e implikojnë edhe atë – sipas të cilit, të dyja kanë ngadalësuar përpjekjet për të përmirësuar përhapjen e sëmundjes. Por, ai ofroi arsye për shpresë në planin afatmesëm, duke parashikuar që deri në fund të vitit 2021 një vaksinë me arsye të efektshme do të ishte në prodhim masiv, dhe një pjesë e mjaftueshme e popullsisë së botës do të imunizohej për të ndaluar pandeminë.

Gates ka kaluar shumë kohë duke menduar për viruse dhe vaksina, para se të zbulohej koronavirusi fillimisht në Wuhan në provincën kineze të Hubei në fund të vitit të kaluar. Fondacioni “Gates” është thelbësor për aleancën globale duke u përpjekur të zhduk poliomielitin duke vaksinuar të gjithë njerëzit, si dhe për të lehtësuar barrën e malaries dhe për të gjetur një vaksinë kundër saj. kanë kaluar disa vite që ai paralajmëroi për një sëmundje e re që shkaktonte një pandemi globale.

Fondacioni tashmë është zotuar të japë shumë se 350 milion dollarë për përgjigjen pandemike ndaj covid-19, shumica e të cilave është e përqendruar në zvogëlimin e ndikimit të saj në botën në zhvillim. Por duhen më shumë. “Ne të gjithë duhet të shpenzojmë miliarda për të nxjerrë vaksinën për të shpëtuar trilionat, nga dëmi i shkaktuar ekonomik”, thotë ai.