Autoritetet e Pekinit kanë bllokuar rezidenca banimi dhe kanë pushuan nga puna zyrtarë të lartë të shtetit pas një shpër thimi të ri Covid-19 ndërsa organet e shëndetit paralajmëruan se rre ziku i përke qësimit të shpë rthimit ishte “shumë i lartë”.

Të hënën, autoritetet njoftuan 49 raste të reja, 36 prej të cilave ishin të lidhura me supermarketin e produkteve të detit Xinfadi në rrethin jugor të Fengtai të Pekinit. Tregu u mbyll të Shtunën pasi u identifikua se ishte në qendër të një grupi të ri çështjesh.

Që nga mesnata e së hënës, 10 lagje banimi rreth një tregu të dytë të produkteve të detit, tregu Yuquandong në Haidian, ku një rast asimptomatik u gjet gjatë fundjavës, u mbyllën. Të hënën, zyrtarët thanë që çështjet në Yuquandong ishin të lidhura me tregun Xinfadi. Banorët janë urdhëruar të karantinojnë në shtëpi dhe t’i nënshtrohen testeve për virusin.

Pekini, i cili kishte kaluar më parë 55 ditë në të cilat të vetmet infe ksione të reja ishin qytetarët që ktheheshin nga vendet e tjera, ka raportuar gjithsej 79 raste në katër ditët e kaluara. Rasti i parë në shpër thimin e ri u zbulua të enjten pasi një burrë 52-vjeçar i quajtur Tang u konfirmua se kishte virusin. Të Premten, autoritetet raportuan gjashtë raste të tjera – të gjitha, përfshirë Tang, të lidhura me tregun Xinfadi.

Autoritetet kanë fr ikë se virusi përhapet nga Pekini. Disa qytete kineze u kanë kërkuar banorëve të tyre të mos udhëtojnë në kryeqytet. Në fundjavë, provinca Liaoning dhe krahina përreth Hebei raportuan raste të reja që besohet të ishin të lidhura me ato në Pekin. Të hënën, provinca Sichuan raportoi një rast të dyshuar.

Rezidencat e banimit në Pekin kanë rikthyer kontrollet e sigurisë dhe kanë bërë njoftime me altoparlantët, thirrje telefonike dhe vizita në shtëpi duke kërkuar nga të gjithë banorët që kanë vizituar tregun Xinfadi të raportojnë udhëtimin e tyre të fundit.

Është zbuluar se virusi ka ardhur nga Europa dhe vlerësimi paraprak është se virusi vjen nga jashtë kufijve. Por nuk është e qartë se si virusi erdhi në këtë treg, bëjnë me dije mediat lokale dhe shtetërore, duke shtuar se virusi mund të kishte qenë në mish të kontaminuar ose nga njerëzit në treg. (TheGuardian)