Vendimet e kongresit të Napolit në vitin 1901 dhe premtimi i Viktor Emanueli III për shqiptarët – Lexo.al

Vendimet e kongresit të Napolit në vitin 1901 dhe premtimi i Viktor Emanueli III për shqiptarët

“Le Temps” ka botuar, të enjten e 2 majit 1901, në faqen n°2, një shkrim mbi Kongresin shqiptar të Napolit dhe vendimet e marra prej tij.

Hulumtuesi Aurenc Bebja, ka sjellë, në shqip, rrëfimin e plotë të gazetës franceze :

Na shkruajnë nga Roma :

Kongresi shqiptar, i sapo mbajtur në Napoli, ka miratuar rezolutat në vijim :

–         Përdorimin e alfabetit latin në gjuhën shqipe ;

–         Mësimin e gjuhës shqipe në të gjitha komunat e Italisë – popullata e të cilave është me origjinë shqiptare – dhe përhapjen e gjuhës italiane në Shqipëri.

Asambleja ka votuar sërish kundër masave të qeverisë osmane që kërcënojnë në Shqipëri ekzistencën e gjuhës dhe kombësisë.

Kongresi, para se të ndahej, vendosi të takohej çdo vit në Itali.

Një grup delegatësh u prit nga Mbreti Viktor Emanueli III, i cili i përgëzoi ata për përpjekjet e bëra për ruajtjen e kombësisë shqiptare dhe zhvillimin e marrëdhënieve tregtare midis Italisë dhe Shqipërisë.

Mbreti premtoi, ndër të tjera, të jetë president nderi i kongresit të vitit të ardhshëm(darsiani)