Trump nuk është kërcënim për demokracinë tonë. Histeria është! – Lexo.al

Trump nuk është kërcënim për demokracinë tonë. Histeria është!

Nga Samuel Moyn dhe David Priestland/

Që nga zgjedhja e Donald Trump si President, Shtetet e Bashkuara janë kapluar nga tiranofobia. Komplotet kundër demokracisë janë kudo; E vërteta është nën rrethim; Totalitarizmi po bën një rikthim; “Rezistenca” është streha e fundit e qytetarëve.

Tiranofobia, besimi se çështjet politike më të rëndësishme janë kërcënimi për liritë dhe institucionet tona liberale, ka qenë gjithmonë një forcë e fuqishme në Shtetet e Bashkuara. Siç ka treguar historia, megjithatë, tendenca e saj për të larguar vëmendjen tonë nga problemet themelore sociale dhe ekonomike shpesh ka qenë burimi i vërtetë i rrezikut. Është më e lehtë të besohet se demokracia është nën rrethim se sa të pranohet se demokracia solli z. Trump në pushtet – dhe vetëm rritja e ndershmërisë dhe solidaritetit ekonomik mund t’i mbajnë populistët si ai larg pushtetit.

Reagimi i frikshëm fillestar ndaj zgjedhjes të z. Trump ishte i kuptueshëm. Ai solli një figurë të re në politikën e vjetër. Sulmet e tij të pamatura ndaj bashkëqytetarëve të tij dhe planet fyese për të dobëtit ishin një tronditje. Shkeljet e shpeshta të normave politike dukej se përbënin një rrezik të menjëhershëm për demokracinë. Ata mund të kenë qenë shumë kaotike për të qenë në të vërtetë kaq të liga, por rreziku dukej i qartë dhe i pranishëm.

Pak më shumë se gjashtë muaj të presidencës Trump, tani duket qartë se kërcënimet më të frikshme ndaj politikës së zakonshme në Shtetet e Bashkuara janë të zbrazëta ose të kontrollueshme lehtësisht. Duke filluar me versionin origjinal të ndalimit të udhëtimit të administratës së Trump, politikat më të ashpra të presidentit janë penguar me sukses, duke lënë kryesisht ato që çdo president republikan do të kishte zbatuar nëpërmjet rendit ekzekutiv. Kërcënimi që kryekomandanti i paraqet botës, siç sugjeroi paralajmërimi i tij impulsiv ndaj Koresë së Veriut, mund të jetë një çështje tjetër. Por nuk ka dëshmi reale se z. Trump dëshiron ta marrë pushtetin në mënyrë jokushtetuese dhe nuk ka arsye të mendojmë se mund të ketë sukses.

Sigurisht që ka prova të ndërhyrjes së Rusisë në zgjedhje, dhe sulmi i Komitetit Kombëtar Demokratik është serioz. Por kjo vështirë se përbën një dizajn afatgjatë të demokracisë amerikane nga një kolonë e pestë, e mbështetur nga “Autoritarizmi Ndërkombëtar” i Moskës dhe i përhapur me lajme të rreme. Edhe nëse ishte e vërtetë se Presidenti Vladimir Putin i Rusisë është përpjekur për një puç illiberal, ai është ende larg arritjes së këtij qëllimi. Vetëm paranoja shpjegon pse frika që republika është në rrezik të afërt ka qenë përgjigja dominuese.

Toka nuk po humbet nën këmbë, por amerikanët megjithatë kanë përqafuar një mënyrë shumë të ngarkuar dhe kundërproduktiv të të menduarit rreth politikës si një “Luftë e re e Ftohtë” ndërmjet demokracisë dhe totalitarizmit. Punimet e Hannah Arendt dhe George Orwell janë futur në listat më shitjet më të mëdha. Çdo histori e lajmeve prodhon frikë dhe dridhje.

Historia ngre dyshime serioze për faktin që se sa e dobishme ky fokus tirannofobik ndaj katastrofës është, si dhe lajmeve të rremë dhe totalitarizmit në trajtimin e rritjes së së djathtës populiste, nga e cila ky presidenti është një simptomë. Fokusimi i tepërt në bazat liberale, si liritë themelore ose sundimi i ligjit, mund të jetë një humbje më vete. Duke shtyrë përpjekjet serioze për t’i dhënë prioritet më të madh drejtësisë sociale, tiranofobia trajton shenjat paralajmëruese si një dënim me vdekje, duke lejuar që sëmundja e vërtetë të përkeqësohet.

Nëse ka një mësim të vlefshëm nga shekulli i 20-të, është se përqendrimi ekskluziv në mbrojtjen e bazave liberale kundër një rreziku totalitar të supozuar shpesh përkeqëson konfliktet shoqërore dhe ndërkombëtare që synon të zgjidhë. Kjo qasje ndaj politikës kërcënon të zgjerojë ndarjen e zymtë mes grupeve liberale dhe kundërshtarëve të tyre, duke larguar vëmendjen nga forcat e rrënjosura thellë që kanë nxitur politikën e krahut të djathtë populist, veçanërisht pabarazitë ekonomike dhe pakënaqësitë statusore.

Politikat anti-komuniste në Shtetet e Bashkuara të fillimit të viteve 1950 ishin të rrënjosura në supozime që kishin shumë gjëra të përbashkëta me ato të anti-Trumpizmit sot. U tha se kishte një rrezik serioz për demokracinë liberale nga bashkëpuimi me elemente të brendshëm amerikan, në aleancë me rusët, duke “tregtuar” të pavërteta joshëse. Qëllime të tjera – si krijimi i një shoqërie më të drejtë dhe të barabartë – duhej të zinin vendin e dytë pas qëndrimin ushtarak të vendit.

Ironikisht, shumë nga ato që u mblodhën nën banderolën kundër tiranisë ishin liberalë të një “qendre vitale”, të cilët e bënë këtë nga besimi i sinqertë në nevojën për të krijuar një shtet të mirëqenies amerikane. Megjithatë, duke u fokusuar në kërcënimet e ekzagjeruara ndaj lirisë dhe duke e stigmatizuar armikun komunist, kërcënuan qëllimet e tyre progresive. Për shembull, raporti i 68-të i Këshillit të Sigurimit Kombëtar, i vitit 1950, argumentonte se Lufta e Ftohtë justifikoi zvogëlimin e shpenzimeve jo-ushtarake nga “shtyrja e disa programeve të dëshirueshme”, përfshirë mirëqenien. Ndërkohë që New Deal nuk u zhvlerësua, përpjekjet për ta zgjatur atë – që ende dukej si një mundësi reale në vitet e hershme të Harry Truman në detyrë – u denoncuan si tirani rozë, duke rritur fuqinë e shtetit në kurriz të demokracisë. Viktimat përfshijnë përpjekjet për të krijuar një program kombëtar të kujdesit shëndetësor. Pasojat për politikën amerikane kanë qenë shumë të rëndësishme.

Prioriteti absolut i dhënë për bazat liberale nxiti gjithashtu keqkuptime serioze të pjesës tjetër të botës. Kapitalizmi (megjithëse jo demokracia) duhej të mbrohej me çdo kusht, ndërsa të huajt zakonisht shiheshin si subjekt i lavazhit së trurit, manipulimit dhe irracionalitetit në masë – njëlloj si atë që kemi frikë sot në Shtetet e Bashkuara. Dhe ndërsa këto supozime çuan në gabime të tmerrshme dhe kushtuan miliona jetë gjatë ndërhyrjeve ushtarake amerikane, përfundimi i Luftës së Ftohtë vetëm përforcoi botëkuptimin tirannofobik në një formë edhe më të qartë – tani duke përfshirë demokracinë liberale dhe madje edhe tregjet më të lira.

Lehtësia me të cilën u shembën regjimet e bllokut sovjetik dukej se tregonte se komunizmi nuk kishte asnjë bazë tjetër përveç manipulimit dhe represionit. Tani që tiranët ishin rrëzuar, barazia ishte e parëndësishme dhe tregjet mund të liheshin për të punuar vet me magjinë e tyre. Komunizmi në bllokun lindor ishte sigurisht i vdekur, por liberalët që kërkuan zëvendësimin e tij me fundamentalizmin e tregut, kanë mësime për të mësuar, jo për të dhënë.

Zgjimi i menjëhershëm ka qenë duke ardhur kohë më përpara dhe madje edhe tani nuk ka ndodhur plotësisht. Kriza financiare e vitit 2008 nuk arriti të dëmtojë vetëkënaqësinë e establishmentit politik, megjithëse ishte bërë shumë e qartë se politikat miqësore ndaj tregut po ndihmonin për të shkatërruar lëvizshmërinë sociale dhe mundësinë ekonomike që mbështet një demokraci mirëfunksionale.

Dhe ndërkohë që shoku i zgjedhjeve të vitit 2016 shkaktoi një meditim të thellë spiritual, tiranofobia po verbon shumë veta nga rreziqet e vërteta të zgjedhjeve: Një ekonomi jofunksionale dhe jo tirania është ajo që kërkon vëmendje nëse duhet të shpjegohet zgjedhja e fundit elektorale – dhe modelet e votimit do të ndryshohen në të ardhmen. Megjithatë, shumë pak veta nga të dy partitë mund të kuptojnë nevojën për drejtim të ri. Senatori Chuck Schumer i New York-ut kohët e fundit deklaroi se demokratët thjesht nuk kanë arritur të promovonin mesazhet e tyre. Shumë republikanë janë të bindur se partia mund të korrigjojë devijimin Trumpian duke ripohuar një status quo ante të tregjeve të lira dhe konservatorizmit social. Asnjëra palë, siç duket, nuk është gati të largohet nga konsensusi i saj paraprak.

Kërcënimi i tiranisë mund të jetë mjaft i vërtetë. Por ata që veprojnë sikur demokracia të jenë vazhdimisht në greminë, ka gjasa të humbasin rrugën që nuk të çon thjesht në drejtësinë e plotë, por sigurinë e vërtetë./The New York Times – Lexo.al/

Të ngjashme