Përplasen ambasadori amerikan dhe ministri i mbrojtjes së Serbisë – Lexo.al

Përplasen ambasadori amerikan dhe ministri i mbrojtjes së Serbisë

Dy çështje aktualisht po shkaktojnë një “linjë statike” midis ambasadorit të SHBA’së dhe ministrit serb të mbrojtjes, shkruan e përditshmja “Blic” me qendër në Beograd.

Sipas gazetës, administrata amerikane ka kundërshtime ndaj “lëvizjeve të caktuara” të bëra nga Ministria e Mbrojtjes e Serbisë, e para e të cilave ka të bëjë me deminuesit e ushtrisë serbe, të cilët do të vendosen vitin e ardhshëm, raporton “b92”.

“Blic” thekson se gjatë muajve të fundit, SHBA kishte lënë mënjanë “mjete të konsiderueshme financiare” për të edukuar dhe trajnuar deminuesit serbë.

“Daily” citon një burim të paidentifikuar, i cili tha se SHBA po shqyrton tani “nëse do të vazhdojë me programin e dërgimit të pjesëtarëve të Ushtrisë Serbe në Amerikë për trajnim”.

Sipas SHBA’së, çështja e dytë është “kuptimi i neutralitetit ushtarak” të Serbisë.

“Manovrat ushtarake ku Serbia po merr pjesë me rusët kanë shkaktuar dyshime amerikanë, dhe ata gjithashtu janë të shqetësuar për blerjen e armëve nga Rusia,” tha burimi.

Nga ana tjetër, vazhdoi Artikulli “rusët kanë arsye të ankohen” – duke pasur parasysh se Serbia ka nënshkruar një marrëveshje bashkëpunimi me NATO’n që i jep imunitet diplomatik dhe lirinë e lëvizjes për ushtarët e NATO’s – një privilegj që stafi i Qendrës Humanitare ruso-serbe në Nish nuk e gëzon.

Gazeta rikujtoi se një “përplasje e opinioneve” publike midis ambasadorit amerikan Kyle Scott dhe ministrit serb të mbrojtjes Aleksandra Vulin ka ndodhur sepse kjo kohët e fundit “qëndronte publikisht me gjeneralin (Vladimir) Lazareviç, i cili u dënua për krime lufte në Kosovë në vitin 1999 nga Tribunali i Hagës”.