Mos e humb/ 3 mënyrat se si të kuptoni nëse në Facebookun tuaj është futur dikush tjetër? – Lexo.al

Mos e humb/ 3 mënyrat se si të kuptoni nëse në Facebookun tuaj është futur dikush tjetër?

Gjithnjë e më shumë ne vazhdojmë të vendosim të dhënat tona personale në rrjete sociale. Kompania e Zuckerberg e di se me kë keni qenë darkën e kaluar, me kë keni shkuar me pushime si dhe me kë nga miqtë tuaj dilni më shumë për kafe.

Duke marrë parasysh se sa të dhëna kemi shtuar profileve tona, është më e rëndësishme se kurrë për t’u siguruar që të qëndroni në krye të cilësimeve të privatësisë së Facebook. Por edhe nëse je një narkoman i privatësisë, vazhdon të ekzistojë rreziku se dikush mund të hyjë në llogarinë tënde. As edhe një fjalëkalim i fortë nuk do të ju kursejë, ju mund të humbni telefonin tuaj ose të lini aksidentalisht veten të hyjë në një kompjuter publik.

Fatmirësisht, Facebook ofron disa masa mbrojtëse. Ja se si të zbuloni nëse dikush ka “hackuar” llogarinë tuaj në Facebook.

Identifikime të panjohura

Facebook gjurmon të gjitha pajisjet që përdorni për të hyrë në llogarinë tuaj. Në mënyrë tipike, ai di të jenë smartphone juaj, tableta, laptopi dhe nëse keni një punëdhënës bujar, kompjuteri juaj i zyrës.

Për të vënë në punë funksionin, hyni në llogarinë tuaj në Facebook, klikoni mbi shigjetën e vogël në këndin e sipërm të djathtë të ekranit dhe zgjidhni “Cilësimet nga menyja”. Më pas, në panelin në anën e majtë të ekranit, klikoni mbi “Sigurinë dhe Identifikimin”. Është pika e dytë në listë.

Më pas ju duhet të lëvizni poshtë tek “Setting up extra security”> Get alerts about unrecognised logins > Klikoni Edit për të parë opsionet tuaja. Ju mund të kërkoni një njoftim në smartphone, një njoftim me email ose të dyja. Shënoni kutitë e zgjedhjes pranë zgjedhjeve tuaja. Kur të jeni gati, klikoni Save Changes.

Vendet e regjistruara

Edhe nëse nuk keni krijuar njoftime për hyrje të panjohura ose të pazakonta, është ende e mundur të shohësh dëshmi për dikë që hyn në llogarinë në Facebook. Mund të kontrolloni një listë të sesioneve tuaja aktive në Facebook dhe të shihni një histori të plotë të aktivitetit tuaj të fundit.

Për të kontrolluar vendndodhjen ku keni pasur qasje në llogarinë tuaj, përsëri duhet të klikoni në shigjetën e vogël në këndin e sipërm të djathtë të ekranit kryesor të Facebook dhe zgjidhni Cilësimet nga drop-down menu.

Në panelin e majtë, zgjidhni Siguria dhe hyrja. Tjetra, shkoni poshtë në Ku jeni regjistruar.

Do të shihni të gjitha sesionet aktive dhe të fundit të Facebook. Sesionet që aktualisht janë të gjalla do të kenë një tregues Aktual tani së bashku me emrin e pajisjes / shfletuesit.

Për të mbyllur të gjitha sesionet aktive klikoni “Log out of all sessions”.

Mjetet e Palëve të treta

Përveç mjeteve të brendshme të bllokimit të Facebook ka dhe disa sajte të tjera të cilat do t’ju tregojnë se Facebook-u juaj është kompromentuar.

Një nga më të mirat është “Have I been Pwned”.

Kjo faqe ju lejon të shkruani një adresë emaili ose emrin  e përdoruesit për të skanuar bazën e të dhënave të faqes. Nëse diçka ka ndodhur ju do të shikoni se cila llogari është shkelur dhe ku ka ndodhur kjo shkelje.